Inhoudsopgave
tuin

Welke grasmaaier

Wie een gazon aanlegt, zal zich ook een grasmaaimachine aan moeten schaffen. Welk type dat wordt, hangt af van de grote van je gazon en van je eigen wensen. Een kleine tuin kun je uitstekend met een kleine kooimesmaaier doen. Een nadeel van zo'n handgrasmaaier is dat je hem zelf aan moet duwen. Maar daar staat bij scherp geslepen messen, het mooiste maairesultaat tegenover.

Ga je voor een roterende grasmaaier met wielstel, check dan zeker even of de bevestiging en lagering van de wielen degelijk is uitgevoerd. Een centrale hoogteverstelling is handig maar niet persé noodzakelijk als je toch altijd op dezelfde hoogte maait. Heb je een hekel aan gras aanharken? Koop dan een maaier met grasopvangbak of mulchingmes, waarover hieronder meer.


kooimesmaaier
Met een scherp geslepen kooimesmaaier, welke knipt als een schaar, kun je je gazon er uit laten zien als de grasmat van het Wembley-stadion. Te koop als handgrasmaaier of voorzien van motor.
De ene grasmaaier is de andere niet. Zo zijn er verschillende types en uitvoeringen, passend bij je wensen en/of geschikt voor de afmeting van je gazon.

Kooimesmaaiers

Zonder meer de grasmaaier met het mooiste maairesultaat. Met dit maaisysteem wordt het gras netjes afgesneden. Een kooimesmaaier is het beste maaisysteem voor een mooi gazon en is leverbaar als handgrasmaaier maar ook in gemotoriseerde uitvoering. Waar met een kooimes is gemaaid, zie je een duidelijk banenpatron in het gazon.

Roterende maaiers met opvangbak

Met een scherp draaiend mes wordt het gras op lengte gesneden (lees: geslagen) Roterende grasmaaiers zijn leverbaar met electromotor, benzinemotor en in accu-uitvoering.

Roterende maaiers met mulching mes

Door het speciaal gevormde mes, wordt het afgemaaide gras zeer klein vermalen. Het kan op de grasmat blijven liggen, waar het als humus werkt, zonder dat je gras verstikt. Een grasopvangbak is dus niet nodig. Wel moet je op tijd maaien, anders kan je gras toch nog verstikken. Roterende grasmaaiers zijn leverbaar met electromotor, benzinemotor en in accu-uitvoering.

Zweefmaaier

De zweefmaaier of luchtkussenmaaier werkt volgens het hovercraft principe. Dankzij het luchtkussen glijdt een zwevende grasmaaier vlak boven het gras. Dat heeft een aantal voordelen: Je krijgt ten eerste nooit wielsporen op je gazon. Zweefmaaiers zijn licht te hanteren en bij het ontbreken van wielen ook enorm wendbaar. Daarnaast hebben ze minder moeite met een natte grasmat. Bij het vooruitlopen beweeg je de maaier van links naar rechts. Zo bestrijk je in een keer een veel groter oppervlak. Snel en gemakkelijk maaien dus. Een bekend merk is Flymo. Ook de zwevende maaiers zijn leverbaar met electromotor, benzinemotor en in accu-uitvoering.
Let op! Maai nooit naar achteren lopend met een grasmaaier en zeker niet met een luchtkussenmaaier. Bij eventueel achterover vallen, is dit vragen om ongelukken. Je trekt dan gemakkelijk de draaiende maaimachine over je heen.

Zitmaaier

Voor grote oppervlakten is een zitmaaier een comfortabele grasmaaimachine. Meestal zijn ze met een benzinemotor uitgerust, soms ook met een dieselmotor. De elektrische uitvoering is nu ook een optie. Bij sommige modellen hangt het maaidek midden onder de machine, bij andere maaiers juist voor de machine. Bij deze zogenaamde frontdekmaaiers zie je beter wat je doet en kun je meer plekken bereiken. Als een zitmaaier is uitgerust met een mulching maaisysteem, is een grasopvangbak niet nodig. Als de zitmaaier is uitgerust met knikbesturing, zoals Stiga dat heeft, heb je een optimaal maaibereik. Praktisch iedere plek in je tuin is met dit type machine snel en gemakkelijk bereikbaar.

Robotmaaier

Deze automatische maaier bespaart je een hoop werk. Met behulp van een programma en perimeterdraad bepaal jij de route die je robotgrasmaaier aflegt. Sommige modellen kan je ook via een app besturen. De nieuwste generatie robotmaaiers heeft geen begrenzingsdraad nodig. Robotgrasmaaiers zijn stil en milieuvriendelijk en geven mooi en gezond gazon als resultaat.
TUINGEREEDSCHAP & GADGETS

Welke maaier voor welke oppervlakte

type gazonoppervlakte
Handgrasmaaier tot 200 m²
Elektr. grasmaaier 200 - 600 m²
Accu grasmaaier 200 - 600 m²
Benzinemaaier vanaf 600 m²
Robotmaaier vanaf 250 m²
Zitmaaier vanaf 800 m²

Verbrandingsmotor verliest terrein

Vanwege de sterk verbeterde accutechniek, worden steeds meer grasmaaiers met verbrandingsmotor vervangen door maaiers voorzien van een Li-ion accu. Bij grotere gazons met een oppervlakte van meer dan 600 m², blijf je nog wel aangewezen op een maaier met verbrandingsmotor. De voordelen van een accumaaier zijn groot:

  • Geen uitlaatgassen
  • Geen olielekkage e.d.
  • Minder motorlawaai
  • Motor onderhoudsvrij

De aanschafprijs van een accumaaier mag dan wel hoger zijn, met de besparing in kosten op brandstof en onderhoud, verdien je het prijsverschil vanzelf terug. Let op dat de machine van een goede beveiliging is voorzien, die ongewenst starten van de motor (tijdens verplaatsen of door kinderen) voorkomt.

bosch-citymower-18
Ook voor je oude electrische maaier zijn uitstekende vervangers met accutechniek verkrijgbaar, zoals de Bosch Citymower.

Doen!
Let op dat je de bladen van je grasmaaier in ieder geval 1 keer per jaar scherp slijpt. Schoonmaken na een maaibeurt verlengd de levensduur. Regelmatig maaien is belangrijk omdat het gras hierdoor dikker wordt met als resultaat een dichtbegroeid en robuust gazon. Bemest, belucht en verticuteer op tijd of indien nodig. Mesjes van robotmaaiers moeten met enige regelmaat worden vervangen.


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved