Inhoudsopgave
Bitters en Likeuren

glaasjes-wortellikeur


Worteltaartlikeur zelf maken

Lekker en snel gemaakt
Dit is een heerlijk drankje voor in de winter. Dat heeft alles te maken met de in de likeur gebruikte kruiden. Als basis gebruiken we winterpeen, want deze heeft een hoger suikergehalte dan zomerwortels. Het resultaat is een perfect drankje voor na het eten.

Deze worteltaartlikeur is ook zeer snel te maken. Het duurt niet langer dan tien minuten om het brouwsel in een pot te doen en er is een relatief korte infusietijd. Na één week is de likeur al gereed om te drinken. Als je de drank enkele weken zou laten trekken, heeft dat weinig invloed meer op de smaak. Wel op de kleur, die dan nog wat meer oranje optrekt.


Worteltaart Likeur coctail
Je drink hem puur of je maakt er een lekkere coctail mee.


worteltaart-likeur-coctail
Cocktail op basis van worteltaartlikeur.

Wat heb je nodig

 • 480ml cup geraspte wortelen
 • 120ml turbinado-suiker *
 •   20ml geraspte verse gember
 •   30ml gehakte gouden rozijnen
 • 1 pimentbes
 • 1 hele kruidnagel
 • 1 kaneelstokje
 • 480ml cup wodka 40% vol.
 • * Turbinado-suiker heeft een goudbruine kleur, bestaat uit grote kristallen en is verkrijgbaar in supermarkten en natuurvoedingswinkels. Het is gedeeltelijk geraffineerde suiker die deels de oorspronkelijke melasse heeft behouden, waardoor het een subtiele karamelsmaak heeft.

Daarnaast zorg je voor

 • Een goed afsluitbare inmaakpot
 • Kaasdoek
 • Zeer fijne zeef of een herbruikbare koffiefilter
 • Mooie fles om te bottelen

Zo maak je het

 1. De bospeen heb je eerst schoongemaakt en fijn geraspt. Zo kan de alcohol zeer snel kleur en smaak opnemen en is je likeur snel klaar.
 2. Doe alle ingredienten in een schone inmaakpot en sluit de pot goed af.
 3. Bewaar de pot 1 tot 3 weken op een koele, donkere plek en schud iedere dag de pot even goed door.
 4. Zeef de likeur boven een grote kom door een zeef. Wring de overgebleven vaste stoffen door kaasdoek, zodat er geen druppel drank verloren gaat.
 5. Giet nu de drank door de fijnste zeef die je hebt. Een herbruikbaar koffiefilter werkt prima.
 6. Je likeur zal nu intens oranje zijn en je kunt het ook op deze manier serveren. Maar na verloop van tijd zullen de kleine worteldeeltjes uit elkaar vallen en op de bodem bezinken.
 7. Als je de voorkeur geeft aan een helderdere likeur, filter dan opnieuw door papieren koffiefilters. Dit is wel een geduldwerkje, maar je moeite wordt zeker beloond. Hoe fijner je de drank filtert, hoe kleiner de kans dat er wortelbezinksel op de bodem van je flessen komt.
 8. Gefeliciteerd! Je hebt een heerlijke worteltaartlikeur gemaakt. Bottel hem in een mooie goed schoongemaakte fles. Geniet volop maar drink met mate.
LIKEURGADGETS

Wij gebruiken wodka 40% in dit recept. Mocht je het eindresultaat te sterk vinden, dan kun je het natuurlijk verdunnen. Verdun altijd met 1 deel suiker opgelost in 1 deel water. Zorg er voor dat de temperatuur van je oplossing ongeveer gelijk is aan de temperatuur van je likeur. Bedenk wel dat verdunnen altijd ten koste gaat van de kleur en de smaak.

Heb je niet zo goed gefilterd? Geen probleem, je presenteert je drank als natuurproduct en je schud de likeur gewoon goed in de fles voordat je hem serveert. De kleine stukjes wortel zijn zo klein dat ze eigenlijk alleen te zien zijn nadat ze op de bodem zijn bezonken, een beetje als een gigantische oranje sneeuwbol van verrukkingen.


wortel-taart-likeur
Met simpele ingrediënten maak je een heerlijke likeur
afb. vintagekitty.com

Zelf alcohol distilleren?
Als je ook de alcohol zelf wilt maken, is er een uitstekend boekwerk waarin helder wordt uitgelegd hoe dit voordelig en veilig zelf te doen.
Voor het perfecte handboek voor het zelf stoken van alcohol klik je hier.


'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved