De in een gekochte yoghurt aanwezige yoghurtculturen, die je als starter gaat gebruiken, bepalen voor een groot deel jouw eindproduct. Het andere deel bepaal jij zelf, door te spelen met de temperatuur en de tijd waarin je de yoghurtcultuur zijn werk laat doen. Daarmee bepaal je de structuur van je yoghurt in wording. Je hebt geen speciale yoghurtmachine nodig om een heerlijke yoghurt te maken, al geeft dat wel wat beperkingen met betrekking tot de temperatuur, die nodig is om een bepaalde yoghurt te maken, want je zult de temperatuur gedurende een bepaalde tijd constant moeten houden. Sommigen maken hun yoghurt daarom in een goed geisoleerde pan, in een deken gewikkeld, in de uitgeschakelde oven. Yoghurt maken in een thermosfles wordt ook wel gedaan.
De temperatuur, tijdens het fermentatieproces, constant houden is niet altijd even eenvoudig. Een goede yoghurtmaker biedt uitkomst. Wat een goede is, lees je verderop, op deze pagina.
Thermofiele culturen
Thermofiele culturen hebben een temperatuur nodig van ongeveer 40-45 graden Celcius.
Mesofiele culturen
Mesofiele culturen worden op kamertemperatuur gemaakt. Een voorbeeld is de Finse Viili-yoghurt en de slijmerige Filmjöl uit Zweden. Met een mesofiele yoghurtcultuur heb je dus geen yoghurtmachine nodig.
Stand
Een dikke, stevige yoghurt. Gemaakt op hogere temperatuur, in korte tijd. Bijvoorbeeld met een fermentatietijd van 6-10 uur. Griekse yoghurt is zo één.
Roer
Een vloeibare, soms slijmerige, yoghurt. Gemaakt op lagere temperatuur, in langere tijd, gemaakt. Bijvoorbeeld met een fermentatietijd van 12-24 uur. Een goed voorbeeld is de gewone yoghurt in fles of pak uit de supermarkt.
Variëren met melk en culturen
Het leuke van yoghurt maken, is dat je oneindig kunt variëren. Experimenteer gerust. Koop een pak goede yoghurt, gemaakt van koemelk en gebruik een aantal lepels hiervan vervolgens als starter in geitenmelk. Zo maak je een unieke yoghurt. Jouw yoghurt! Niet in de winkel te koop. Maar wel lekker! In principe zijn alle combinaties van melk en fermenten mogelijk.
Als je kijkt naar de oost-europeese landen waar yoghurt maken zeer populair is, kom je tot de volgende conclusie:
Een goede yoghurtmaker heeft voldoende vermogen en een regelbare thermostaat. Je kunt hem instellen op temperaturen van 20 tot 45 graden. Dit is zeer belangrijk! Daarnaast is hij voorzien van een timer, die gaat tot 48 uur, zodat je de maximale fermentatietijd in kunt stellen.
Hiermee heb je een machine welke je kunt gebruiken om alle soorten yoghurt zelf te maken, ongeacht welke yoghurtcultuur je gebruikt.
De Browin yoghurtmaker is een zeer goede keuze. Hij voldoet aan bovenstaande eisen en heeft een inhoud van 1,5 ltr. Daarnaast ziet hij er ook nog eens mooi uit. Omdat je waarschijnlijk moeite zult hebben met de Poolse gebruiksaanwijzing, kun je hieronder een Nederlandse vertaling downloaden. Deze opent in een nieuw venster.
Na vijf keer zo je eigen matsoni te hebben gemaakt, kun je een nieuwe yoghurtcultuur kopen. Zo ben je er zeker van dat de kwaliteit hoog blijft. Maar als je het handig aanpakt en een deel van je eerste productie in kleine porties invriest, heb je een heleboel starters achter de hand. Zo kun je het heel lang volhouden, zonder telkens een nieuwe yoghurtcultuur te moeten kopen.
Matsoni heeft een hoge viscositeit vanwege de bacterie Lactococcus lactis ssp. cremoris, welke ook voor de bereiding van karnemelk en kaas wordt gebruikt. Matsoni draagt bij aan een goede spijsvertering.
Zo maak je het:
Men mengt ½ l volle melk, die men te voren handwarm gemaakt heeft, met 2 eetlepels bakkersgist.
Het mengsel laat men op een warme plaats met een vochtige doek bedekt 6 tot 12 uur staan.
De massa wordt in deze tijd dik.
Zodra dit het geval is neemt men 6 eetlepels van deze dikke melk en mengt ze met een ½ l verse volle melk.
Dit herhaalt men tot de dikke melk niet meer naar gist smaakt.
Nu heeft men het eindproduct, dat met iets brood gegeten wordt.
Men mengt tevoren eerst weer 6 eetlepels met een verse hoeveelheid melk.
Zodra de melk dik is en men eet ze niet onmiddellijk, moet ze in een koelkast bewaard worden, om het verder gisten te voorkomen.
'Enjoy Life' |
|