Inhoudsopgave
Bitters en Likeuren

Zwarte bessenlikeur zelf maken

zwarte-bessen

Bessen, wodka en suiker

Met een handvol zwarte bessen, wodka, suiker en enkele andere ingrediënten maak je een heerlijke likeur. De suiker kun je ook achterwege laten als je liever een wat minder zoete drank hebt. Dan mag je het echter geen likeur meer noemen. Maar wat maakt dat uit...als het maar lekker is! Wij gebruiken wodka 40% in dit recept. Mocht je het eindresultaat te sterk vinden, dan kun je het natuurlijk verdunnen. Verdun altijd met 1 deel suiker opgelost in 1 deel water. Zorg er voor dat de temperatuur van je oplossing ongeveer gelijk is aan de temperatuur van je likeur.

Gezonde bessen

Zwarte bessen bevatten naast vitamine E, bijzonder veel vitamine C. Het sap bevat tot wel drie keer zoveel vitamine C als het sap van sinaasappels en blijft goed behouden bij verwerking. Vitamine C en E zijn antioxidanten welke belangrijk zijn voor onze gezondheid. Ook stimuleert zwarte bessensap de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Een goede plant dus om in je tuin te hebben. Pluk de vruchten op een droge dag en wacht niet te lang met ze te verwerken.

Conserveren in wodka

Je kunt de geplukte bessen in de vriezer bewaren, gelijk verwerken tot lekkere jam of conserveren in alcohol. Mocht je inmaakbrandewijn van 28% gebruiken, besef dan dat deze waarschijnlijk al is aangezoet en dat het alcoholgehalte naar beneden gaat vanwege het sap uit de bessen. Als je voor een lange houdbaarheid gaat en de bessen wil inmaken in een zuivere alcohol als wodka, volg je onderstaand recept.

Recept

Wat heb je nodig

  • 500gr zwarte bessen, gewassen
  • 200 gr suiker
  • enkele kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • enkele bladeren van de zwarte bes
  • 1 liter wodka 40%

Zo maak je het

  1. Doe de suiker, de zwarte bessen en de andere ingrediënten in een glazen pot en giet hier de wodka overheen.
  2. De pot goed afsluiten en iedere dag even voorzichtig doorhusselen. Probeer de bessen heel te houden.
  3. Af en toe kun je even proeven!
  4. Na 3 maanden staan kan de likeur gezeefd worden en is hij klaar om te drinken. Dat zeven doe je door een kaasdoek. Door een schone theedoek zeven kan ook goed, maar niet nadat je hem onder de kraan even goed uitgespoeld en uitgewrongen hebt. Zo weet je zeker dat jouw kostelijke likeur niet verziekt wordt door achtergebleven zeepresten of wasverzachter.

Als je het anders wilt
Je kunt de suiker ook veel later pas toevoegen. In dat geval zeef je de drank eerst. Omdat er nog geen suiker is toegevoegd, kun je veel fijner zeven en krijg je een helderder drank. Een papieren koffiefilter als zeef werkt prima.

Daarna kun je even proeven of de drank, naar jouw smaak, suiker nodig heeft. Ben je van mening dat het zo perfect is, dan laat je het zo. In dat geval mag je jouw drankje helaas geen likeur noemen, maar is dat erg? Dan noem je jouw eigen zelfgemaakte drank gewoon zwarte bessengenever.

LIKEURGADGETS
zwarte-bessen-macereren
Voor de foto even in de vensterbank gezet, maar daarna direct weer op een donkere koele plek.

De bessen in de inmaakpot

Na het filteren en bottelen in een mooie fles, houdt je de uitgefilterde ingrediënten over. De kruidnagels, het kaneelstokje en de bladeren kun je in de groene container of compostbak kwijt. Behalve de zwarte bessen!
Voor de zwarte bessen heb je een betere bestemming: een inmaakpot. Hier doe je de met wodka geconserveerde bessen in en overgiet ze met zoveel wodka dat ze juist onder de alcohol staan. Naar smaak kun je suiker toevoegen, maar het hoeft niet persé.

Wat doe je er mee?

  1. Af en toe een klein glaasje besjes als aperatief.
  2. Af en toe wat besjes op de pudding, het ijs of op ieder ander desert.
  3. Af en toe een klein glaasje besjes voor het slapen gaan.
  4. Wat uiteindelijk overblijft, drink je op. Zo gaat niets verloren!
zwarte-bessenlikeur
Zelf alcohol distilleren?
Als je ook de alcohol zelf wilt maken, is er een uitstekend boekwerk waarin helder wordt uitgelegd hoe dit voordelig en veilig zelf te doen. Voor het perfecte handboek voor het zelf stoken van alcohol klik je hier.

'Enjoy Life'


 
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved