zwembad buiten

Je eigen zwembad, jacuzzi of hot tub

Genieten in je eigen zwembad, spa of hot-tub
Een verwarmd bubbelbad in eigen tuin is de grote wens van veel tuingenieters. Het aantal baden stijgt dan ook ieder jaar. De meeste mensen zullen hun bad of jaccuzi een plek in de achtertuin geven, eventueel onder een afdak, hoewel er ook baden binnenshuis of in een tuinhuis worden geplaatst.


jaccuzi
Jaccuzi

Jaccuzi
Een jaccuzi neemt niet erg veel ruimte in. In de meeste achtertuinen en op de meeste terrassen is wel ruimte voor zo'n bad. Er zijn al jaccuzi's met een afmeting van 2 x 2 meter. Was een jaccuzi vroeger alleen voor de rijkeren weggelegd, nu is dit bad voor een veel groter publiek bereikbaar. Er zijn al jaccuzi's te koop vanaf een paar honderd euro. Die is dan wel opblaasbaar. Maar toch. Voor mensen met een smalle beurs is zo'n opblaasbare spa een goede oplossing.

Veiligheid en gebruik
Let bij de aanschaf van een jaccuzi altijd goed op of het bad aan de veiligheids voorschriften voldoet. Volg altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing. Een verkeerde hardheid van het water kan kalkaanslag veroorzaken op het verwarmingselement en daarmee schade. Zo ook met een verkeerd gebruik van reinigingsmiddelen. Bij een opblaasbare spa worden scherpe voorwerpen vermeden en de plek waar het bad komt te staan hierop gecontroleerd.

Eigen zwembad
Wie het wat ruimer heeft, gaat voor een zwembad in eigen tuin of zelfs binnenshuis. Het water kan eventueel verwarmd of bijverwarmd worden m.b.v. zonnepanelen.

Zelfbouw van je eigen zwembad of zwemvijver is een optie als je een beetje handig bent. Daarvoor zijn volop materialen verkrijgbaar. Overigens is ook een whirlpool met zelfbouw mogelijk.

ZWEMBAD & GADGETS

hot tub

Hot Tub
Een verhaal apart is de hot tub, die snel populair is geworden. De originele hot tub is compleet van hout en het water wordt door een in het bad geplaatste houtkachel verwarmd.

Tegenwoordig zijn er ook hot tubs met een kunststof waterbassin en hot tubs waar de houtkachel buiten het bad is geplaatst.


Enkele bekende fabrikanten/leveranciers
Azalp
Avantgarde
Fonteyn
Interhiva


Bouwvergunning nodig?
Informeer goed of er een bouwvergunning moet worden aangevraagd alvorens een beslissing te nemen tot het plaatsen van een tuimelraam of dakkajuit.
De bouwvoorschriften zijn bij de gemeente opvraagbaar en mocht er een vergunning nodig zijn dan kan het bouwbedrijf dit desgewenst verzorgen.

Wil je alles zelf doen of bouw je in eigen beheer, dan kun je online checken of een bouwvergunning noodzakelijk is of dat je vergunningsvrij mag bouwen. Handig is ook het bouwbesluit online, waar je de eventuele regelgeving kunt checken met betrekking tot jouw bouwproject.


Andere Onderwerpen
Wooncomfort
Dakkapel
Dakraam
Garagedeur
Houtkachel
Serres & Lichtstraten
Tuinhuis
Welness
Sauna
Zwembaddisclaimer | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction