Inhoudsopgave
body-health
mengen en roeren
Belangrijk! Lees de inleiding!

Huid cosmetica, zelf maken

Industriële recepten

Hoewel het gebruik van cosmetica al duizenden jaren oud is, dateert het intensieve gebruik door vrijwel iedereen uit de naoorlogse periode. Het aantal preparaten dat op de markt komt is ontelbaar. In veel gevallen bestaan ​​de zogenaamde nieuwe preparaten uit oude bekende stoffen, de verpakking en de naam zijn dan de enige nieuwe.

Bijna alle cosmetica hebben één kenmerk gemeen, de prijs is extreem hoog in verhouding tot de kosten van het materiaal. Dit wordt deels veroorzaakt door de hoge advertentiekosten, deels door de mening van het kopende publiek dat goedkope preparaten niet goed zijn.

Belangrijk
De juiste keuze van grondstoffen is van het grootste belang. De gebruikte talk moet niet alleen uiterst fijn zijn, maar ook voldoende glad, mag geen oplosbare stoffen bevatten en moet licht zijn. De prijs van het eindproduct bepaalt de eisen die men aan het talcum kan stellen.

Vloeibare crême

Recept no. 1. (1920's)
Emulsion 6
dl
Cetiol 3
dl
Water 90
dl
Perfume 0 .5 dl
Preservative 0 .5 dl
Recept no. 2. (1920's)
Paraffin oil 5
dl
Cetiol 15
dl
Triethanolamine stearate 7
dl
Distilled water 72
dl
Perfume 1
dl
model-face-skinpowder

Stuifpoeder

Recept no. 1.
Talcum 94 dl
Boorzuur 2 dl
Magnesiumcarbonaat 3 dl
Parfum tot 1 dl
Recept no. 2.
Talcum 85 dl
Magnesiumcarbonaat 10 dl
Boorzuur 2 dl
Zinkstearaat 3 dl
Parfum ½ tot 1 dl

Poeder (na het bad te gebruiken)

Talcum 85 dl
Magnesiumcarbonaat 7 dl
Zinkstearaat 7 dl
Boorzuur 1 dl
Het zinkstearaat wordt gebruikt om het poeder beter te doen hechten en om het poeder zachter te maken. Het boorzuur dient als antisepticum en kan door andere stoffen als methylparahydroxybenzoëzuur, tertiair-chloorbutanol, chloor-metaxylol en andere vervangen worden. De laatstgenoemde stoffen worden hiertoe in het parfum eventueel onder toevoeging van iets alcohol opgelost.

Het magnesiumcarbonaat maakt het poeder licht en donzig. Het zinkstearaat kan men door magnesiumstearaat vervangen, het magnesiumcarbonaat eventueel door geprecipiteerd krijt.

De droge stoffen worden in een gesloten mengapparaat gemengd, het parfum wordt met de twintigvoudige hoeveelheid van het poeder voorgemengd en door een fijne zeef gewreven. Hierna voegt men dit mengsel bij de gehele hoeveelheid poeder en zeeft de gehele massa door een zeef. Hoe duurder het poeder hoe fijner de zeef.

girl-bathing-red-dress

Gezichtspoeder [1-3]

(Recepten van de beginjaren 1900)
Recept no. 1, zwaar
Talcum 40 dl
Magnesiumcarbonaat 5 dl
Zinkoxyde 10 dl
Zinkstearaat 5 dl
Rijstmeel 10 dl
Kaolin 30 dl
Kleur-pigmentstoffen
Recept no. 2, medium
Talcum 50 dl
Zinkoxyde 15 dl
Zinkstearaat 10 dl
Kaolin 20 dl
Geprecipiteerd krijt 5 dl
Kleur-pigmentstoffen
Recept no. 3, light
Talcum 65 dl
Zinkoxyde 10 dl
Zinkstearaat 10 dl
Kaolin 10 dl
Geprecipiteerd krijt 5 dl
Kleur-pigmentstoffen

Kleur-pigmentstoffen

Voor bovenstaande en andere recepten
Aan deze drie recepten moet nu nog de benodigde kleur toegevoegd worden. Hiertoe neemt men in het algemeen pigmenten, die natuurlijk voor de huid absoluut onschadelijk moeten zijn.

Bij het kopen van materiaal hiervoor moet er dus steeds op gewezen worden dat de verfstof met de menselijke huid in aanraking komt. In het algemeen gebruikt men voor het kleuren: oker, geel en gebrand, gebrande sienna en ombra, ultramarijnblauw, verder lakverfstoffen als geraniumrood, perzisch oranje, eventueel een groene verflak. De pigmenten worden eerst met de 4- tot 9-voudige hoeveelheid talcum goed gemengd en van dit mengsel voegt men dan zoveel aan het poeder toe, dat de gewenste dekkracht bereikt is. De juiste hoeveelheid moet door probeeren bepaald worden.

Het mengen geschiedt juist als bij de stuifpoeders. De allerfijnste soorten worden in een kogelmolen gemengd en na het toevoegen van parfum nog door een zijden gaas gezeefd.

De aangegeven recepten kunnen naar persoonlijke behoefte gewijzigd worden. Hierbij moet men bedenken dat de toegevoegde kaolin niet alleen glad maakt, doch ook zweet absorbeert. Het magnesiumcarbonaat maakt het poeder licht en houdt het parfum vast. Het zinkoxyde en het dikwijls gebruikte titaanwit maken het poeder dekkend. Zink- en magnesiumstearaat doen het poeder op de huid hechten.

make-up brush

Vloeibaar poeder

Zinkoxyde 135 dl
Geprecipiteerd krijt 135 dl
Glycerine 60 dl
Alcohol 240 dl
Parfum 10 dl
Water, zoveel als nodig is.
Kleur, zie kleurpigmentstoffen.

Gezichtspoeder [4]

Titaanwit 3 dl
Kailin (fijn) 8 dl
Rijststijfsel 3 dl
Italiaans talcum 31 dl
Magnesiumstearaat 1 dl
Poederfixateur P&S 4 dl

Kleur naar wens en 1 tot 2 % parfum. Het mengsel wordt in een kogelmolen gemengd, fijn gemalen en hierna zo fijn mogelijk gezeefd.

HEBBEN!

Rouge

Droog rouge werd oorspronkelijk gemaakt door talcum en karmijn aan te mengen met tragacanthslijm en het deegachtige mengsel in kleine bakjes te laten drogen. Later maakte men grotere stukken en bewerkte ze bijvoorbeeld op de draaibank tot de gewenste vorm. Tegenwoordig wordt het bijna droge mengsel onmiddellijk in de juiste vorm geperst.

Een eenvoudige rouge bestaat uit:
Talcum 40 dl
Kaolin 35 dl
Zinkoxyde 15 dl
Geprecipiteerd krijt 10 dl
Dit mengsel wordt met een voldoende hoeveelheid pigment gemengd en dan in een kogelmolen gedurende enige uren gemalen. Het poeder wordt dan door een fijn zijden gaas gezeefd en aangemengd met een oplossing van 0,2 dl tragacanth in 4 dl water. Het poeder mag slechts weinig vochtig zijn en wordt dan door een fijne zeef gewreven.

Hierna wordt het materiaal met behulp van een pers tot stukjes van de gewenste vorm geperst. De metalen vorm wordt voor het persen met een ½-pcts tragacanthoplossing bestreken. Met de hoeveelheid tragacanthoplossing, die met het poeder gemengd wordt, moet men zeer voorzichtig zijn. De juiste hoeveelheid moet door kleine proeven bepaald worden, daar deze in hoge mate van het gebruikte materiaal afhangt. Hetzelfde is het geval met de gebruikte pigmenten, de dekkracht hiervan is zeer verschillend. In het algemeen is 10 tot 20 % voldoende. Men neemt hiervoor de beste soorten en dan iets minder. Bovendien moet men steeds soorten verlangen die absoluut onschadelijk zijn voor de huid.

Rouge Crême

Stearine 24 ,7 dl
Diglicolstearaat 12 ,4 dl
Kaliumhydroxyde 1 ,0 dl
Glycerine 3 ,8 dl
Diglycol, zuiver 6 ,8 dl
Gedest.water 30 ,1 dl
Tartrazine 0 ,4 dl
Zinkoxyde 12 ,4 dl
Lakpigment 6 ,2 dl
Parfum 1 ,0 dl
Ethylpolyglycol 0 ,5 dl
De kleurstof wordt in het mengsel van water, glycerine en glycol opgelost, het stearinezuur en het diglycolstearaat worden gesmolten, heet bij de waterige oplossing gevoegd en gemengd. De emulsie wordt tot bijna koud geroerd, dan met de rest gemengd en tenslotte op een walsenmolen fijn gemalen.

Poudre liquide, wit

Magnesiumcarbonaat 1
dl
Colloïdale kaoline 0 ,5 dl
Titaanwit 1
dl
Aluminiumacetotartraat 0 ,05 dl
Alcohol 90% 10
dl
Hamameliswater 20
dl
Rozenwater 65
dl
In water oplosbaar parfum
 P. & S. 1
dl

Poudre liquide, Rose Chair

Magnesiumcarbonaat 15
dl
Zinkoxyde 1 ,5 dl
Salicylzuur 0 ,1 dl
Alcohol 90% 7
dl
Ponceau 4R opl. 1:100 0 ,1 dl
Eosine 1:100 80
dl
Rozenwater
dl
Parfum 1
dl
HEBBEN!

Fard gras Rose Chair

Stearate de rouge P 1566 41
dl
Stearate de jaune B 13
dl
Stearinezuur 160
dl
Paraffine-olie 0,885-0,9 325
dl
Ceresine 325
dl
Witte vaseline 136
dl
Parfum 5
dl

Fard gras Rouge Brunette

Rosanilinestearaat 30
dl
Stearinezuur 160
dl
Paraffine-olie 0,885 325
dl
Ceresine 325
dl
Witte vaseline 160
dl
Parfum 5
dl

Rouge Doré

Rouge Organol P 1566 30
dl
Auraminestearaat 20
dl
Chrysoidinestearaat 1
dl
Protegine 750
dl
Cetylalcohol 50
dl
Ceresine 200
dl
Parfum 10
dl

Fard indélébile

In vet oplosb. rood 1820 50
dl
Paraffine-olie 0,885 100
dl
Ceresine 370
dl
Lanoline-anhydr. 30
dl
Protegine 250
dl
Bijenwas 150
dl
Parfum 8
dl
woman-make-up

Lotions

De verschillende bloemenextracten en destillaten, evenals bepaalde vruchtensappen, hebben een zeer gunstige werking op de huid. Ze desinfecteren, samentrekken, ontgeuren en stimuleren de huid, allemaal zonder schade aan te richten. De goede lotions bestaan ​​daarom uit mengsels van deze sappen en waterige oplossingen met ongeveer 10% alcohol, soms ook kleine hoeveelheden salicylzuur om bederf te voorkomen.
a.
Eau d'Ylang-Ylang 30
dl
Lavendelbloesemwater 20
dl
Rozenbloesemwater 20
dl
Jasmijnbloesemwater 5
dl
Oranjebloesemwater 15
dl
Alcohol 96 % 10
dl
b.
Rozenbloesemwater 20
dl
Lavendelbloesemwater 10
dl
Saliebloesemwater 50
dl
Alcohol 96 % 20
dl
c.
Citroensap 30
dl
Augurkensap 30
dl
Rozenwater 10
dl
Alcohol 96 % 30
dl
d.
Tomatensap 20
dl
Rozenwater 60
dl
Alcohol 96 % 20
dl
perfume-signorina

Cold cream [1-3]

Hoewel de cold-creams steeds iets alkalisch reageren, worden ze toch in zeer grote hoeveelheden gebruikt en vormen het hoofdbestanddeel van alles wat op de huid gesmeerd wordt. Een cold-cream is in principe een emulsie van vetten in water.
Het vet is hier met behulp van een emulgator zo fijn in water verdeeld, dat de vetdruppeltjes blijven zweven. Door de fijne verdeling dringt het vet zeer gemakkelijk in de huid binnen en wanneer de crême dient om een tekort aan vet in de huid aan te vullen, kan het vet dus zeer snel opgenomen worden.
Bij de crême's die meer voor het reinigen der huidporiën dienen, kan het minerale vet dus de poriën als het ware uitspoelen.
Recept no. 1.
Een eenvoudig recept voor een cold-cream is:
Paraffine-olie 4000 dl
Bijenwas 800 dl

Het mengsel wordt tot 70℃ verwarmd. Hiernaast lost men 45 dl borax in 2500 dl water op en verwarmt de oplossing tot 70℃. De boraxoplossing giet men nu onder goed omroeren bij de wasoplossing. Na afkoelen op ongeveer 50℃ voegt men het parfum toe.

In dit voorschrift kan men de paraffineolie geheel of gedeeltelijk door plantaardige oliën vervangen. In dit geval moet een conserveermiddel toegevoegd worden. De bijenwas kan men tot de helft door paraffine, ceresine, ozokeriet of spermaceti vervangen. Verder kan men bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid lanoline toevoegen.

Recept no. 2.
Spermaceti 125 dl
Gebleekte was 120 dl
Vaseline-olie 560 dl
Borax 5 dl
Gedestilleerd water 190 dl
Parfum, bv. synthetische rozenolie

De vetten worden gesmolten en de borax in heet water opgelost. De warme boraxoplossing giet men langzaam bij de gesmolten vetmassa, onder goed roeren. Zodra de massa begint te stremmen voegt men de rozenolie toe.

Recept no. 3.
Bijenwas 540 dl
Spermaceti 300 dl
Paraffine-olie 1730 dl
Stearine 430 dl
Water 720 dl
Borax 100 dl
Natriumbenzoaat 10 dl
Parfum naar believen

Borax en natriumbenzoaat worden in kokend water opgelost en in de warme gesmolten vetmassa gegoten. Gedurende het afkoelen langzaam roeren.

women-makeup-face
HEBBEN!

Reinigingscrême

Terwijl in de vorige crême's borax in verbinding met wassen als emulgator gebruikt werd, kan men met behulp van triethanolaminezeepen uitstekende en zeer lang houdbare crême's fabriceren.
Paraffine-olie 78 dl
Gebleekte was 5 dl
Spermaceti 28 dl
Tiethanolaminestearaat 20 dl
Deze worden samen gesmolten en langzaam in een hete oplossing van 4 dl glycerine in 92 dl water gegoten. Door goed te roeren verenigen de twee oplossingen zich al snel tot een dikke crème. Wanneer de crème goed gebonden is, voeg je de gewenste hoeveelheid parfum toe. De volgende dag wordt de room opnieuw geroerd en verpakt. Deze crème heeft niet de neiging om water af te scheiden en blijft zelfs bij warm zomerweer onveranderd.

Niet vettende cold-cream.

Een derde type cold-cream bevat glycolstearaat of glycerinemoncstearaat als emulgator. Deze crême's verdampen zeer vlug, zijn meer oplosbaar in water dan de vorige soorten en veroorzaken door het hoge gehalte aan water een duidelijke afkoeling van de huid.

Deze crême's moeten goed luchtdicht verpakt worden, daar ze anders een neiging hebben water af te scheiden.

Glycoldistearaat 22 dl
Vaseline 16 dl
Paraffine 12 dl
Paraffine-olie 30 dl
Water 100 dl

De vetten worden eerst gesmolten en bij een temperatuur van 77℃ onder goed roeren in het op 77℃ verwarmde water gegoten. De crême moet dan warm een tijd lang blijven staan om de ingesloten lucht te laten ontwijken. Hierna wordt het parfum toegevoegd en bij 40 tot 50℃ giet men de crême in de flacons.

Neutrale reinigingscrême

Paraffine-olie 80 dl
Spermaceti 30 dl
Glycerinemonostearaat 24 dl
Water 90 dl
Glycerine 10 dl
Parfum
De vetten worden bij 60℃ voorzichtig samengesmolten en dan giet men langzamerhand de hete glycerine-oplossing bij het gesmolten vetmengsel.
retro-makeup-01

Smeltende reinigingscrême [1-4]

Deze crême bestaat uit een oplossing van vaseline en paraffine in een dunvloeibare minerale olie. De crême wordt bij lichaamstemperatuur vloeibaar. Door de crème stevig in te wrijven wordt het vuil uit de poriën verwijderd.
Recept no. 1, zacht:
Minerale olie 56 dl
Parafine 24 dl
Vaseline (wit) 19 dl
Recept no. 2, medium:
Minerale olie 50 dl
Paraffine 18 dl
Witte vaseline 23 dl
Spermaceti 9 dl
Recept no. 3, medium:
Minerale olie 50 dl
Paraffine 30 dl
Vaseline 20 dl
Recept no. 4, hard:
Minerale olie 45 dl
Paraffine 25 dl
Witte vaseline 20 dl
Spermaceti 10 dl
De bestanddelen worden op een waterbad gesmolten en gemengd. Men voegt ongeveer ½ % parfum toe, giet de massa bij zo laag mogelijke temperatuur in de doosjes of flacons en laat rustig staan tot de massa geheel afgekoeld is.
makeup

Vanishing cream [1]

Onder vanishing cream verstaan we een vetvrije crême, die geheel door de huid opgenomen wordt. Deze soort crême bestaat uit een emulsie van vrij stearinezuur in een oplossing van een stearinezeep. Het paarlemoerachtige uiterlijk ontstaat door het uitkristalliseren van het vrije stearinezuur in dunne blaadjes. Voor een zachte crême neemt men triethanolamine als base.

Men smelt 100 g stearinezuur en verhit tot 80℃. Verder lost men 4,5 g triethanolamine en 36 g glycerine in 360 g water op en verwarmt dit mengsel eveneens op 80℃. Deze oplossing giet men onder goed roeren langzaam in het gesmolten stearinezuur. Bij 55℃ voegt men het parfum toe en laat de crême enige dagen staan. Iedere dag wordt de massa gedurende enige minuten voorzichtig doorgeroerd.

Een hardere crême verkrijgt men door het triethanolamine te vervangen door 1,5 g potas.

HEBBEN!

Enkele andere recepten uit de jaren 30

Vanishing cream [2]

Stearine 240 dl
Lanoline 45 dl
La Perla vanishing cream basis 100 dl
Water 615 dl

Stearine en lanoline worden samen gesmolten en op 70 tot 80℃ verwarmd. De crème-basis en het water worden samen eveneens op een temperatuur van 70 tot 80℃ gebracht. Tenslotte de beide mengsels samenvoegen en onder voortdurend roeren laten afkoelen.

Vanishing cream [3]

Stearine 200 dl
Lanoline 10 dl
Emulgator P&S 60 dl
Glycerine 60 dl
Water 660 dl
Parfum 10 dl

Cold cream [4]

Stearine 120 dl
Lanoline 30 dl
Witte was 70 dl
Vaseline-olie 150 dl
Emulgator P&S 50 dl
Water 570 dl
Parfum 'Crema' 10 dl

Poedercrême

Stearine 190 dl
Lanoline 20 dl
Vaseline-olie 60 dl
Emulgator P&S 60 dl
Water 610 dl
Talcum 20 dl
Titaandioxyde 30 dl
Parfum 10 dl

Cleansing cream

Stearine 140 dl
Lanoline 50 dl
Vaseline-olie 220 dl
La Perla cleansing crambasis 75 dl
Water 515 dl
african-woman-makeup-dress

Massage crêmes

Recept no. 1.
Men neemt de kaasstof, die uit 4½ l melk gemaakt wordt met behulp van iets stremsel of door de melk zuur te maken. De kaasstof wordt in een linnen doek zo droog mogelijk uitgewrongen en wordt gemengd met 30 g glycerine, 4 g borax en 2 g boorzuur. Dit mengsel wordt in een mortier van porcelein zo fijn mogelijk samengewreven. Tenslotte parfumeert men bijvoorbeeld met 30 druppels geraniumolie, 15 druppels anijsolie en 15 druppels bittere amandelolie.
Recept no. 2.
Stearinezuur 300 dl
Cacaoboter 40 dl
Minerale olie 100 dl
Tarwestijfsel 550 dl
Boorzuur 100 dl
Water 2100 dl
Natriumbenzoaat 5 dl
Glycerine 160 dl
Ammoniak 26° Bé 30 dl
De stijfsel wordt eerst met koud water tot een dun papje aangeroerd. Hieraan voegt men dan het boorzuur toe. Onder goed roeren verhit men nu het mengsel tot een dikke doorschijnende pasta ontstaat. De massa mag vooral niet aanbranden. Met de hete stijfselpap mengt men nu de glycerine en de ammoniak. Pas wanneer de massa goed gelijkmatig is voegt men onder goed roeren het gesmolten vetmengsel toe, dat tot 93℃ verwarmd is. Hierna moet gedurende 1½ tot 2 uur goed geroerd worden. Bij het afkoelen voegt men dan het natriumbenzoaat en tenslotte 120 dl parfum en ca. 30 dl in water oplosbare rode kleurstof toe.
retro-makeup-02

Zure huidcrême

De huid van een gezond mens reageert duidelijk zuur, de pH ligt ongeveer tussen 3 en 5. De diepe lagen van de huid worden langzamerhand neutraal. De zure reactie van de opperhuid is een bescherming tegen infectie van buiten, daar de meeste bacteriën in een zuur milieu niet of slecht kunnen leven. Na het wassen met zeep wordt de huid neutraal, daar de zeep als alkalische stof het zuur van de huid neutraliseert. De huid moet na het wassen dus steeds weer opnieuw zuur vormen en afscheiden. Het is duidelijk, dat wanneer men de huid steeds en veelvuldig met een sterk alkalische crême insmeert, de huid tenslotte moe wordt en niet meer voldoende zuur fabriceert. In de chemische industrie, waar men de handen voortdurend moet reinigen, zien we dan ook dat zeer onaangename huidaandoeningen hiervan het gevolg zijn.

Wanneer men nu een huidcrême vervaardigt, die zuur reageert, en de huid na het wassen hiermede inwrijft, behoeft de huid geen nieuw zuur te produceeren en wordt dus niet moe.

Bij de moderne crême's zien we dus een streven, deze uitgesproken zuur te maken en dit is mogelijk, nu men emulgatoren gevonden heeft, die door 0,1 normaal zuur niet gestoord worden.

In de plaats van zeep neemt men nu de sapaminen als emulgator. De sapaminezouten zijn verbindingen van organische of anorganische zuren met oliezuur-diethylamide en soortgelijke verbindingen. Voor een crême combineert men dan nog bij voorkeur met een glycerine-monovetzure ester.

Recept No. 1.


Glycerinemono-stearaat 18
dl
Bijenwas 1
dl
Paraffine 6
dl
Lanoline 4
dl
Paraffine-olie 7
dl
Amandelolie 5
dl
Glycerine 3
dl
Water 55 ,5 dl
Diethylamino-ethyloleyl-


 amide-fosfaat 0 ,5 dl
Recept No. 2.


Tegacide (monostearaat


 en sapamine) 10
dl
Vaseline 20
dl
Paraffine-olie 10
dl
Water 60
dl
portrait-vintage-young-woman

Hamamelis gelei

Boorzuur 30 dl
Tragacanth 60 dl
Hamameliswater 3500 dl

Gezichtswater

In het algemeen kan men uitstekende melkachtige gezichtswaters maken met behulp van triethanolamine als emulgator, in de vorm van het stearaat. Hiernaast bevat het water dan een oplossing van in water oplosbare slijmsoorten.

Vloeibare reinigingscrême

Stearinezuur 135 dl
Paraffine-olie 760 dl
Water 1140 dl
Triethanolamine 45 dl
Diethyleenglycol 135 dl
Diethyleenglycol-ethylaether 90 dl
De vetten worden op 77℃ verwarmd en onder goed roeren met de waterige, voorgewarmde oplossing vermengd. Parfum wordt naar believen toegevoegd.
avon-cosmetics-beauty

Adstringerend gezichtswater met paarlemoerglans

Tragacanth 15 dl
Warm water 2,4 ltr
Deze laat men een dag staan en wanneer de tragacanth goed opgelost is voegt men 1,4 l alcohol toe.

Nu voegt men bij 1 kg zachte reinigingscrème uit stearinezuur en triethanolamine van pag. 77 een liter of meer van deze tragacanthoplossing. De toevoeging moet zeer langzaam geschieden onder goed roeren. Voor het verkrijgen van een fraaie paarlemoerglans neemt men crême, die reeds geruimen tijd geleden gemaakt werd. Door het staan ontwikkelt zich in de crême door het uitkristalliseren van stearinezuur het eigenlijke eigenaardige uiterlijk.

Tenslotte wordt het gezichtswater gefiltreerd door neteldoek en eventueel met een in water oplosbare kleurstof gekleurd. Het preparaat droogt zeer vlug, frist de huid op en vormt een uitstekende voorbereiding voor het poederen.

Huidmelk

Men maakt melkachtige schoonheidswaters voor het gezicht met behulp van lanoline, komkommermelk en amandelmelk.
Recept no. 1.
Lanoline 50 dl
Zuivere zeep 3 dl
Glycerine 20 dl
Rozenwater 300 dl
Benzoëtinctuur 5 dl
Parfum Bouquet 10 dl
Water 612 dl
Recept no. 2.
Lanoline 30 dl
Zuivere kalizeer 10 dl
Warm rozenwater 200 dl
Glycerine 20 dl
Parfum 10 dl
Benzoëtinctuur 30 dl
Het mengsel wordt op een waterbad verwarmd. Nadat alles goed homogeen gemengd is voegt men onder afkoelen 700 delen vers gefiltreerd komkommersap toe. Het mengsel wordt dan geroerd tot het geheel koud is.
Recept no. 3.
70 dl zoete amandelpitten worden met zoveel rozenwater fijn gewreven, tot men een dikke stijve pasta verkregen heeft. Hierna voegt men het volgende mengsel toe:
Benzoëtinctuur 20 dl
Benzaldehyde 2 dl
Rozenolie 1 dl
Borax 7 dl
en 50 dl glycerine opgelost in zoveel rozenwater dat het geheel 1000 dl wordt.
Het mengsel blijft dan enige dagen staan en wordt door een fijne haarzeef gefiltreerd.
maybelline makeup
Maybelline 1940s Vintage Advertisement

Vloeibare reinigingscrême (vetvrij)

Bijenwas 1,5 dl
Spermaceti 6,5 dl
Kersenpittenolie 6,0 dl
Glycolstearaat 4,0 dl
Water 122,0 dl
Alcohol 3,0 dl
Tragacanth 1,0 dl
Borax 3,0 dl
Parfum 3,0 dl
Glycerine 4,0 dl
De vetten worden eerst gesmolten, hiermede mengt men onder goed roeren de andere stoffen opgelost in het water en tenslotte voegt men bij het afkoelen het parfum toe.

Vloeibare amandelcrême

Zoete amandelolie 10 dl
Spermaceti 20 dl
Bijenwas 20 dl
Medicinale zeep 30 dl
Borax 20 dl
Kweepeergelei 10 dl
Alcohol 11 dl
Water 44 dl
Spermaceti en bijenwas worden eerst samengesmolten, de zeep en de borax worden in het water opgelost en de beide mengsels samengeroerd. Hierna worden de andere bestanddelen toegevoegd en door neteldoek gefiltreerd.
nivea
Vintage Nivea advert.1938

Lait de Beauté

Witte was 40 dl
Vette amandelolie 60 dl
Vaseline-olie 60 dl
Emulgator P&S 40 dl
Water 790 dl
Parfum 10 dl

Gezichtsemulsie (half vloeibaar)

Vaseline-olie 230 dl
Emulgator P&S 65 dl
Witte was 35 dl
Rijstemeel 30 dl
Water 630 dl
Pafum 10 dl

Gezichtswater
met citroensap

Pectine
Citroensap 9,5 dl
Water 88,0 dl
Conserveermiddel 0,15 dl

Gezichtswater voor het verkrijgen van een zachte huid

Boorzuur 3 dl
Tragacanth 8 dl
Glycerine 3 dl
Gedestilleerd water 130 dl
Men kookt het mengsel onder roeren tot een doorschijnende gelei gevormd is.

Gezichtswater met kamfer

Voor de vette huid - Recept (1938)
Kamfer 25 dl
Alcohol 96% 875 dl
Triethanolamineoleaat 50 dl
Glycerine 50 dl
Parfum 30 dl
Water (gedest.) 1200 dl
skin-care-antiageing-uk-1940s

Huidwater voor de handen

Men weekt 90 g kweepeerzaad in 1 l water gedurende 24 uur. Het gevormde slijm wordt door een linnen doekje geperst en met ½ l water vermengd. Hiernaast mengt men ½ l Bay-rum met 250 g glycerine, 350 g oranjebloesemwater en 0,75 l alcohol. Het slijm en dit mengsel voegt men nu te zamen en voegt zoveel water toe tot het totale volume 4 l bedraagt.
 of:
Boorzuur 1 dl
Glycerine 6 dl
Deze worden door verhitten opgelost en na afkoelen gemengd met:
Lanoline 6 dl
Vaseline 8 dl
Hierna kan men eventueel het gewenste parfum toevoegen.

Handen-reinigingsmiddel

Paraffine-olie 70 dl
Olijvenolie 8 dl
Triethanolaminestearaat 14 dl
Water 70 dl
Parfum 2 dl
De vetten worden met het triethanolaminestearaat op 60℃ verwarmd. Onder goed roeren voegt men dan het water toe en tenslotte het parfum. Het mengsel wordt geroerd tot het geheel afgekoeld is. Door de hoeveelheid water te varieeren kan men de consistentie dikker of dunner houden.

Het reinigingsmiddel kan zonder water gebruikt worden. Men wrijft de handen, die door het werken met vuile vette voorwerpen, bijvoorbeeld van een auto, vettig vuil zijn, eenvoudig met dit middel in en poetst ze dan met een droge doek af. Daar een deel van het vet door de huid opgenomen wordt blijft de huid glad en elastisch.

flash-hand-cleaner

Andere Body & Health items bekijken?

Ga naar het overzicht!
 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved