Inhoudsopgave
wildlife

Eekhoorns

Over de eekhoorn en welke soorten in Nederland

Eekhoorns worden ook wel schaduwstaart genoemd omdat ze soms in de schaduw zitten van hun lange pluimstaart. Er zijn ook eekhoorns zonder staart, die komen in Nederland niet voor. In ons land is de rode eekhoorn (Scirius vulgaris) de meest voorkomende soort.

eekhoorn
De eekhoorn leeft in bosgebieden met een voorkeur voor naaldbomen maar hij leeft ook in parken en misschien wel in je tuin. De rode eekhoorn is de 'normaal' voorkomende soort in ons land.

Eekhoorns zijn dagdieren en zijn zomers de hele dag aktief. In de winter laat de eekhoorn zich alleen 's ochtends zien. Zijn voedsel bestaat uit zaden, noten, knoppen van planten, paddenstoelen, boomschors maar ook insecten en eieren. In de herfst begint hij met het aanleggen van een wintervoorraad.

De eekhoorn is supersnel en klimt spiraalsgewijs in de bomen om zijn vijanden - boommarters, vossen, uilen, havikken en andere roofvogels - te ontwijken.

Wereldwijd ongeveer 40 soorten eekhoorns

Er zijn wereldwijd ongeveer 40 soorten eekhoorns maar in ons land komt officieel alleen de rode - of gewone eekhoorn voor. Hoewel onderstaande omschrijving op de rode eekhoorns (Scirius vulgaris) van toepassing is, is veel van de beschreven informatie algemeen. Eekhoorns leven in bosgebieden en hebben de voorkeur voor naaldbomen. Ook parken en je tuin kunnen ze als woongebied innemen bij goede leefomstandigheden.

De eekhoorn heeft een ronde kop, grote ogen en een korte snuit. Zijn oren zitten bovenop zijn kop. Hij heeft vijf tenen aan zijn achterpoten en vier tenen aan zijn voorpoten met sterke en scherpe nagels. Die heeft hij nodig om snel te kunnen klimmen en om zich vast te kunnen houden aan een boomstam of tak.

Zijn lange en brede staart is erg belangrijk. Hij gebruikt hem om zijn evenwicht te bewaren en als een soort van parachute als hij uit een boom springt. Als hij in de warme zon zit buigt hij zijn staart vaak als een parasol over zich heen en daarom wordt de eekhoorn ook 'schaduwstaart' genoemd.

EEKHOORNS & GADGETS

Een eekhoorn heeft twee heel scherpe snijtanden in zowel het boven- als het ondergebit die steeds doorgroeien. Dit omdat ze door het knagen ook afslijten. Eekhoorns hebben geen hoektanden maar wel knobbelkiezen waarmee ze hun voedsel fijnmalen.

Het nest maakt de eekhoorn in een holte in een boom of op een tak dicht tegen de stam. Een eekhoornnest bestaat uit twijgen waarvan hij de binnenzijde heeft bedekt met mos en gras. Zo maakt hij op minstens zes meter hoogte een nest van zo'n 30cm in diameter. Ook gebruikt de eekhoorn wel eens een oud kraaiennest om er jongen groot te brengen.

Een eekhoornvrouwtje krijgt twee keer per jaar drie tot zeven jongen. Ze draagt de jongen 38 dagen die blind worden geboren. Ze zijn dan ongeveer 6 cm lang. Na twintig dagen zijn ze behaard en na dertig dagen gaan de ogen open. Na twee maanden zijn ze zelfstandig en blijven nog tot ongeveer een half jaar bij de moeder. Eekhoorns worden drie tot vijf jaar oud.

Eekhoorns zien alleen grijstinten en de kleur geel. Daarmee zijn ze in staat om het voor hun geschikte voedsel gemakkelijk te onderschijden in hun groene leefomgeving. Dat voedsel bestaat uit noten, zaden, plantenknoppen maar ook eieren en insecten. In de herfst start hij met het maken van zijn wintervoorraad. Die verstopt hij op verschillende plekken onder de grond of in boomholtes. Omdat eekhoorns erg goed kunnen ruiken weten ze hun voorraden in de winter perfect terug te vinden.

In de zomer is de eekhoorn roodbruin van kleur, in de winter is zijn pels wat donkerder. Ze houden geen echte winterslaap maar slapen soms een paar dagen achtereen om dan weer voedsel te gaan halen uit hun wintervoorraad. 's Zomers zie je ze de hele dag, in de winter meestal alleen 's morgens.

Zijn natuurlijke vijanden zijn boommarters, vossen, uilen, katten, havikken en andere roofvogels.

eekhoorn in boom

Rode Eekhoorn (Scirius vulgaris)

De rode - of gewone eekhoorn is de enige eekhoorn die in Nederland thuis hoort. Hij is dus inheems. Alle andere soorten die in Nederland leven zijn exoten, deze komen hier van oorsprong niet vandaan en zijn ontsnapt bij particulieren of van ontsnapte dieren afkomstig.


rode-eekhoorn-in-de-sneeuw
Een eekhoorn kan zelf het beste uitzoeken wat voor voedsel hij nodig heeft. Wees voorzichtig met bijvoeren. Van een teveel aan pinda's kan de eekhoorn dood gaan.
foto: Dellex bron: Wikipedia onder cc
Beschrijving
Heeft een kop-romplengte van 18 tot 24cm, staart met witte rand, lengte 14 tot 20cm. Zijn kleur is roodbruin met witte buik. Hij heeft opvallende oorpluimen oorpluimen.

Voedsel
eikels, noten, zaden, bloemknoppen, paddenstoelen, boomschors, vogeleieren, insecten, soms jonge vogels, aarde vanwege de mineralen.

Het is een dagactieve soort en houdt geen winterslaap

Hij wordt 3 - 7 jaar oud in het wild en heeft marters, roofvogels en katten als belangrijkste vijanden.

Meestal worden de jongen tussen maart en mei geboren maar er kan nog een tweede worp volgen in de zomermaanden. Per worp gemiddeld 3 jongen (max.8)


Grijze Eekhoorn (Sciurus carolinensis)

De Amerikaanse Grijze Eekhoorn vormt als exoot een bedreiging voor onze inheemse eekhoorn omdat hij niet alleen een voedselconcurrent is maar tevens de winter voorraadkamers leegplundert, waardoor onze eekhoorn het moeilijk krijgt in de winterperiode.


grijze eekhoorn
Grijze Eekhoorn, als exoot een bedreiging voor de inheemse Rode Eekhoorn
By Diliff [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY 2.5 ], from Wikimedia Commons

Beschrijving
Heeft een kop-romplengte van 18 tot 24cm, staart met witte rand, lengte 14 tot 20cm. Zijn kleur is roodbruin met witte buik. Hij heeft opvallende oorpluimen.

Voedsel
eikels, noten, granen, zaden, bloemen, bloemknoppen, vruchten, paddenstoelen, wortels, aangevuld met mais, vogeleieren kleine diertjes en soms jonge vogels.
Hij scheurt het schors van bomen af, zodat hij bij de lagen kan komen waar vocht en voedings- stoffen in zitten.

Het is een dagactieve soort en houdt geen winterslaap

Hij wordt 3 - 7 jaar oud in het wild en heeft marters, roofvogels en katten als belangrijkste vijanden.

Meestal worden de jongen tussen maart en mei geboren maar er kan nog een tweede worp volgen in de zomermaanden. Per worp gemiddeld 3 jongen (max.8)


Roodbuikeekhoorn of Pallas Eekhoorn (Callosciurus erythraeus)

De Roodbuikeekhoorn vormt als exoot een bedreiging voor onze inheemse Rode Eekhoorn omdat hij niet alleen een voedselconcurrent is maar tevens de wintervoorraadkamers leegplundert, waardoor onze Eekhoorn het moeilijk krijgt in de winterperiode.


pallas_eekhoorn
Roodbuikeekhoorn of Pallas Eekhoorn
foto: Animal Diversity Web - David Blank
Beschrijving
Komt van oorsprong voor in China maar omdat ze ook als huisdier worden gehouden komen ze door ontsnappingen nu ook in ons land voor. Ze zijn ongeveer even groot als de Rode Eekhoorn en hebben een olijgroen tot bruin lichaam met een oranjerode buik. De Roodbuikeekhoorn heeft geen oorpluimen

Voedsel
Hij heeft genoeg aan een klein leefgebied en leeft van hetzelfde voedsel als de Rode Eekhoorn.

Ook bouwt hij zijn nest in bomen of boomholten.

De Roodbuikeekhoorn of Pallas Eekhoorn werpt maximaal 2 keer per jaar 1 a 2 jongen.

Omdat het een heel sterke knager is veroorzaakt hij veel schade aan gewassen maar ook aan huizen en telefoonkabels.

Roodbuikeekhoorns leven in dezelfde gebieden als onze Rode Eekhoorn en concurreren daarmee om voedsel en ruimte.


roodbuikeekhoorn
Roodbuikeekhoorn of Pallas Eekhoorn
foto: Waarnemingen.be

 
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved