Inhoudsopgave
overigen gezond en lekker eten

pasta-met-pangrattato

Pangrattato alla Poverella

Pangrattato (gemalen brood in het Italiaans) maak je eenvoudig zelf. Het werd vroeger ook wel armeluisparmezaan genoemd want je kunt het als voordelige kaasvervanger gebruiken over de pasta, in de soep of op een tomatensalade.

Was het oorspronkelijk armeluis voedsel (la cucina povera), tegenwoordig kookt ook Jamie Oliver er mee. Hoewel het de bedoeling was om er parmezaanse kaas mee te vervangen, smaakt het ook heel lekker in combinatie met deze kaas. Wat een luxe toch!

Met het zelf maken van pangrattato heb je een ideale manier gevonden om een restant oud brood te verwerken. Ook kun je lekker variëren door het toevoegen van extra smaken.


Armeluisvoedsel

Pangrattato is dus niets anders dan op smaak gebracht oud broodkruim. Poverella verwijst naar armeluisvoedsel. Vandaar de naam Pangrattato alla Poverella.
Met pangrattato alla poverella geef je veel gerechten nu net dat beetje extra. Het smaakt heerlijk op pasta, maar kan ook een voortreffelijke smaakmaker zijn in soep.

Wat heb je nodig:

 • ½ oudbakken focaccia of ciabatta
 • 75 ml olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 theelepel Italiaanse kruiden*
  of
 • 1 theelepel chilivlokken
*Oregano, basilicum, thijm, of een mix hiervan
ETEN & GADGETS

Zo maak je het:

 1. Breek het brood in stukken en maal het grof. Dus beslist niet te fijn, anders krijg je paneermeel (briciole di pane) en dat is niet de bedoeling. Er mogen ook gerust wat grotere stukjes in blijven zitten.
 2. Breng het brood op smaak door er de kruiden of chilivlokken doorheen te mengen.
 3. Pel de knoflook en kneus de tenen door ze plat te slaan zodat de aroma's goed vrij kunnen komen.
 4. Doe de knoflook samen met de olijfolie in een koekenpan en verwarm het geheel onder voortdurend omscheppen op laag vuur. Let op dat de boel niet te heet wordt en de knoflook niet verbrand. Als je de knoflook goudbruin hebt gebakken, schep je deze uit de olie en kunnen ze de compostbak in.
 5. Nu kan het vuur hoger en controleer je de temperatuur van de olie. Doe er een kruimel brood in. Als het begint te borrelen dan is de olie heet genoeg.
  Bak (of beter frituur) de broodkruimels in de hete olie. Doe dit in kleine porties en blijf er bij, want het gaat best snel. Als de broodkruimels klaar zijn, laat je ze op keukenpapier uitlekken.

Preparazione alternativa e varianti

Pangrattato is op verschillende manieren te maken, zelfs in een droge pan.
Hoe je dat doet, lees je hieronder.


pangrattato-bakken
Pangrattato bakken in een droge pan

Variaties
Varieer gerust bij punt 2 van bovenstaand recept. Zo kun je in plaats van de Italiaanse kruidenmix of chilivlokken ook andere smaakmakers gebruiken.
Maal bijvoorbeeld eens enkele ansjovisjes uit de olie en enkele gedroogde chilipepertjes mee, als je het broodkruim maakt. Denk ook eens aan rozemarijn.

Alternatieve bereiding
In plaats van frituren, kun je de pangrattato ook op een andere manier bereiden:
Doe het pas gemalen broodkruim in een mengkom, meng er de kruiden of andere smaakmakers door. Vervolgens meng je er de afgekoelde zelfgemaakte knoflookolie door. Schep goed om, zodat het brood de olie goed kan opnemen.
Vervolgens bak je de pangrattato in enkele minuten gaar in een droge koekenpan.


La cucina italiana
Iedereen kookt op zijn eigen manier en dat gaat ook op voor de bereiding van pangrattato. Geniet van onderstaande video.'Enjoy Life'


 
copyright © 2010 -
vindikhier.nl - all rights reserved