houtkachel

Veilig rookkanaal

Schoorstenen en rookkanalen
Bij een houtkachel hoort ook een rookkanaal ofwel een goed trekkende schoorsteen die brandveilig is. Heb je een oudere woning waar een open haard in zit dan zit er waarschijnlijk ook een gemetseld schoorsteenkanaal in, uitkomend in de gemetselde schoorsteen op het dak.


Veel open haarden zijn of worden vervangen door voorzethaarden vanwege het hogere rendement. De open haard werd meestal niet zo vaak gebruikt. Een echt houtkachel dat op het kanaal is aangesloten zal waarschijnlijk veel intensiever worden gebruikt. Een goede inspectie van het rookkanaal is zeer belangrijk voordat de kachel wordt geplaatst. Laat dit absoluut doen door een vakman. Het kanaal moet niet aleen schoon en droog zijn, er mogen ook geen gevaarlijke scheuren in zitten.

flexibel-rookkanaal

Renovatie rookkanaal
Als het gemetselde rookkanaal niet door de inspectie komt, dus niet veilig is, kun je het laten 'upgraden' met een flexibele rookgas afvoerbuis van roestvast staal dat vanaf de rol leverbaar is. De buis wordt vanaf de bovenzijde de schoorsteen ingevoerd en komt uit bij de plek waar je kachel staat. Ook hier geldt, laat dit door een specialist doen.

Nieuw rookkanaal
Heb je geen bestaand vuurbestendig rookkanaal in je woning, dan zul je een compleet nieuw rookkanaal aan moeten leggen. Dubbelwandige rvs rookafvoerbuis is een zeer goede en veilige oplossing.
Met een rookkanaal van Isoduct heb je een rookafvoer van topkwaliteit waar geen kachelpijp tegenop kan. De buitenkant wordt amper warm, omkokering is dus overbodig. ISOduct is het enige dubbelwandige rookkanaal dat zelfstandig voldoet aan het Nederlandse Bouwbesluit en is gekeurd door onder andere TNO.

Als je doorvoeren door betonvloeren moet boren waar je nieuwe rookgasafvoer doorheen moet lopen, check dan goed of de constructie daar op berekend is.

isoduct-rookkanaal


Minstens een keer per jaar laat je de schoorsteen door een erkende schoorsteenveger vegen en keuren. Vraag hem daar ook een bewijs van. Dit is zeer belangrijk vanwege je brandverzekering.

Op deze en onderliggende pagina 's vindt je naast informatie, links van diverse merken en leveranciers in de verschillende provincies.Webshops

Deze houtkachel pagina's zijn voor iedereen die wil genieten van een knisperend haardvuur ofwel kachelvuur.


'Enjoy Life'
disclaimer | metatags | w3schools | GFDL | pixabay | pinterest
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved