serre-van-ABC-serres
serre van ABC serrebouw

Serres en Lichtstraten

Licht en ruimte
Serres en lichtstraten hebben een gemeenschappelijke functie: namelijk licht.
Een serre heeft gewoonlijk een groot lichtoppervlak. Zo niet, dan is een lichtstraat de oplossing. Een serre vergroot niet alleen het woonoppervlak maar ook het woongenot krijgt met een serre een enorme opwaardering, net als de waardestijging van de woning.


geisoleerde-serre-aanbouw-busscher
afb. Busscher Serrebouw

Aanbouwserre
Een serre die als vrijstaand object is gebouwd, wordt heel vaak als plantenkas gebruikt. Op deze pagina beperken wij ons tot de aanbouwserre, waarbij er een directe verbinding is tussen de woning en de serre.

Traditioneel werd een serre tot een bepaalde hoogte opgemetseld. Vervolgens werd hier een houten of stalen constructie op geplaatst, voorzien van het nodige glas.

Bij moderne serres, loopt de beglazing veelal door tot de vloer. Zo wordt optimaal van het invallende licht geprofiteerd en wordt de tuin als het ware naar binnen gehaald.

traditionele serre
traditionele serre

Extra lichtinval
Voor extra lichtinval bij serres met een gesloten dak, kan een lichtstraat worden aangebracht. Dit wordt veel toegepast bij het aanbouwen van serres bij bestaande woningen.

Lichtstraten bestaan uit een serie aaneengesloten ramen op rij. Mocht het dakvlak hellend aflopen, dan worden soms ook dakramen toegepast. Deze kunnen dan vaak weer met behulp van een afstandsbeding worden geopend en gesloten.

Ook worden massieve daken wel lichtkoepels gebruikt voor extra lichtinval.

In alle bovenstaande gevallen, is het belangrijk om na te gaan of de situatie voldoet aan de normen van het politie keurmerk veilig wonen. Er zijn lichtkoepels en dakramen in de handel, die zeer gevoelig zijn voor inbraak. Even goed uitzoeken dus.

LICHT, LICHT, LICHT!
alumiant-lichtstraat-met-lessenaarsdak
lichtstraat met lessenaarsdak (Alumiant, Veghel)
Enkele bekende fabrikanten


Bouwvergunning nodig?
Informeer goed of er een bouwvergunning moet worden aangevraagd alvorens een beslissing te nemen tot het plaatsen van een tuimelraam of dakkajuit.
De bouwvoorschriften zijn bij de gemeente opvraagbaar en mocht er een vergunning nodig zijn dan kan het bouwbedrijf dit desgewenst verzorgen.

Wil je alles zelf doen of bouw je in eigen beheer, dan kun je online checken of een bouwvergunning noodzakelijk is of dat je vergunningsvrij mag bouwen. Handig is ook het bouwbesluit online, waar je de eventuele regelgeving kunt checken met betrekking tot jouw bouwproject.

Andere Onderwerpen
Wooncomfort
Dakkapel
Dakraam
Garagedeur
Houtkachel
Serres & Lichtstraten
Tuinhuis
Welness
Sauna
Zwembaddisclaimer | w3schools | GFDL | GoodFon.com | pixabay | pexels |pinterest | pxhere.com | unsplash.com
copyright © 2013 -
vindikhier.nl - all rights reserved
under construction