Inhoudsopgave
wijn maken
mengen en roeren

Bessenwijnen


Bessenwijnen volgens oude methode uit de dertiger jaren.

Bij deze oude methode wordt geen gist toegevoegd. Vroeger vertrouwde men op de - op de bessen van nature - aanwezige gistcellen.

De bessen worden bij droog weer geplukt. Ze mogen niet onrijp en ook niet overrijp zijn. Daar de gistcellen op de schil zitten mogen de bessen niet gewassen worden. Na het plukken worden de bessen fijn gestampt, aalbessen samen met de stelen. De fijn gestampte bessen laat men nu enige dagen staan, Men legt een doorboord deksel op de massa, zodanig dat het sap naar boven komt. Het sap komt dan met de lucht in aanraking, terwijl de vaste bestanddeelen van de lucht zijn afgesloten. Nu perst men het sap af; voor grote hoeveelheden neemt men een pers en voor kleine hoeveelheden een zakje van schoon linnen. Om de laatste resten sap te winnen mengt men de schillen en de stelen met iets water, laat 24 uur staan en perst opnieuw af.

Het afgeperste sap doet men nu in een schone mandfles en voegt het nodige water toe, waarin men te voren de voorgeschreven hoeveelheid suiker opgelost heeft.
Op 10 l sap neemt men:

a b
c
d
Aalbessen 25 4
7
12
Kruisbessen 20 4
6
10
Frambozen 15 2 ½ 4 ½ 8
Bramen 8 2
3
4
Aardbeien 6 2
3
5
Bosbessen blauw 20 1 ½ 4
2 ½
Bosbessen rood 30 6


16

a. Toegevoegde water in liters.
b. Toe te voegen suiker in kg voor gewone wijn.
c. Toe te voegen suiker in kg voor tafelwijn.
d. Toe te voegen suiker in kg voor zoete likeurwijn.

Het sap van de blauwe bosbessen gist beter wanneer men per 100 l, 20 g salmiak toevoegt. Men moet den wijn zo lang laten gisten tot ze geheel uitgewerkt is. Om het binnendringen van lucht te verhinderen, doorboort men de kurk en steekt hierdoor een dubbel omgebogen glazen buisje, dat men met water vult.
HEBBEN
Bottelen

Het bottelen doe je in goed schoongemaakte groene wijnflessen. Kurk erin, etiket er op en enkele maanden laten liggen. Daarna proeven.

info & receptenAndere drank of recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved