Inhoudsopgave
wijn maken

Simpelwijn

gistingsfles

Simpel wijntje, maar wel lekker

Met eenvoudige middelen kun je al een heel lekkere wijn maken. Het is ook een ideale manier om uit te vinden of wijnmaken iets voor je is, zonder het direct al te gecompliceerd te maken. Het enige wat je nodig hebt is 5 literpakken rode druivensap, wijngist en suiker. Plus een witte emmer, gistingsfles en waterslot. Tot slot zou een hydrometer ook nog mooi zijn, maar dat is niet beslist noodzakelijk.
Wat heb je nodig
5 pak à 1 liter
druivensap rood


suiker (zie tekst)

wijngist (bordeaux)

plastic hevelslang

witte emmer

gistingsfles 5ltr.

plastic hevelslang
druivenasap-rood

Simpel beginnen

Giet 4 liter pure rode druivensap van 20 graden C in een gistingsfles van 5 liter.

Maak twee uur van tevoren al een giststarter door van het vijfde pak een kwart liter sap in een met sulfiet schoongemaakte wijnfles te doen. Doe er ook nog enkele eetlepels suiker bij, een theelepel gistvoedingszout (of tomatenpuree dubbel geconcentreerd) en een zakje wijngist. Even goed schudden en opzij zetten met een watje in de hals tegen azijnvliegjes. Het aangebroken pak druivensap bewaar je in de koelkast.

Na enkele uren, zie je aan de opstijgende belletjes, dat je giststarter op gang is gekomen en kun je hem bij de most in je gistingsfles voegen, die je met een waterslot hebt afgesloten.

Als na één of twee dagen het geheel goed gist, (dat zie je aan de belletjes en hoor je aan de bubbels van het waterslot) vul je de gistingsfles bij met de rest van het overgebleven sap, dat je buiten de koelkast op kamertemperatuur hebt laten komen. Zorg voor zo weinig mogelijk lucht onder het waterslot.

Na twee of drie weken, als de gisting iets minder wordt, kun je proeven of de wijn op smaak is. Is hij nog te zoet, laat hem dan nog een weekje gisten. Vind je hem te droog en wil je liever een zoete wijn, dan kun je wat suiker toevoegen. Bedenk wel dat er dan weer een gisting op gang kan komen.

WIJN MAKEN GADGETS

Overhevelen en bottelen

Hevel de wijn over naar een schone witte emmer met een plastic hevelslang. Tijdens het overhevelen niet het gist onderuit de fles meenemen. De gisting kun je nu stoppen door een kwart gram sulfiet toe te voegen, maar daar zijn wij eerlijk gezegd niet zo'n liefhebber van. Wij laten alles liever gewoon op een natuurlijke manier uitgisten.

Na het overhevelen, de emmer gelijk afdekken met een schone theedoek. Dan de gistingsfles goed schoonmaken en je wijn in wording kan weer terug in de fles met het waterslot er op.

Als de gisting niet opnieuw op gang komt, is hij uitgegist en kun je hem wegzetten op een koude plek om helder te worden. Anders zul je na enige tijd opnieuw moeten overhevelen, om vervolgens helder te laten worden.

Als de wijn tenslotte helder en drinkbaar is, kun je hem bottelen met behulp van de plastic hevelslang. Bottelen doe je in goed schoongemaakte groene wijnflessen. Kurk erin, etiket er op en enkele maanden laten liggen.

Daarna proeven.

Zeker weten dat je hem lekker vindt!

wijn-bottelen

Mede

Een ander simpel wijntje om te maken is honingwijn, ofwel mede. Hieronder een oud recept, uit de dertiger jaren.
Honing 120
dl
Water 360
dl
Hop 0 ,12 dl
Wijngist 0 ,5 dl
De honing wordt in het water opgelost en met de hop doorgekookt. Het koken duurt ongeveer 1 tot 2 uur, waarbij het schuim voortdurend verwijderd moet worden. Nu laat men de oplossing afkoelen en voegt de gist toe. Men doet alles in een vat, dat tot het spongat vol moet zijn. Het schuim dat bij het gisten ontstaat, moet iedere dag verwijderd worden. Men moet er ook voor zorgen dat er geen stof in het vat valt. Verder voegt men iedere dag iets verdunde honing toe, zodat het vat steeds tot de rand vol blijft.

Na 8 tot 14 dagen is de hoofdgisting afgelopen en nu doet men de vloeistof in een vers schoon vat en zeeft de oude gist af. Men voegt iets muskaatnoot en verse gist toe en laat in een gesloten vat uitgisten.

honingwijn
Honingwijn ofwel Mede in wording
'Enjoy Life'


 
Op deze website zijn delen van de boeken: Mengen en Roeren uit de jaren 30 opgenomen met een schat aan informatie.
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved