Inhoudsopgave
Brood bakken
mengen en roeren
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!

Banket en suikerwerk

Recepten voor zoet en zout

Recepten uit het verleden die nog steeds leuk zijn om te lezen en natuurlijk ook om uit te proberen.
Reduceer gerust de hoeveelheden, zolang de verhouding maar hetzelfde blijft.
kneden-van-deeg

Suikerballen

(industrieel recept uit de 30-er jaren)
Witte suiker 250
dl
Glucose 250
dl
Water 100
dl
Wijnsteenzuur 1
dl
Keukenzout 1
dl
Smaakstoffen naar wens.

Het mengsel wordt in een diepe pan op het vuur gezet en gekookt tot een druppel van de massa op een koude plaat onmiddellijk vast wordt. Men laat iets afkoelen en voegt als smaakstof iets vruchtenessence, gedroogde citroenschilsnippers of iets cacao toe en giet de massa op een te voren ingevette stenen plaat. Zodra de massa voldoende afgekoeld is, rolt men haar tot een dikke koek uit en snijdt deze in kleine stukjes.

Caramel of suiker couleur

Men doet gewone suiker in een pan die de tienvoudige hoeveelheid kan bevatten en verhit de suiker op 200° tot 210° C tot de suiker plotseling opschuimt en de gehele pan vult. Het vuur moet nu onmiddellijk weggenomen worden of men neemt de pan van het vuur weg. Er mag niet meer dan 15 % van de suiker verdampen, daar de kleurstof anders onoplosbaar in water wordt.

carameliseren

Loog voor Beierse krakelingen

Natriumhydroxyde 4
dl
Keukenzout 3
dl
Soda 1
dl
Suikercouleur 0 ,1 dl
Water 92
dl

De krakelingen worden voor het bakken in de loog gedompeld en worden hierdoor sterk glanzend.

beierse-krakeling

Amandelbonbons

Witte suiker 400
dl
Glucose 200
dl
Water 200
dl

De massa wordt gekookt tot ze een temperatuur van 160° C bereikt heeft. Hierna giet men de bonbonmassa op een ingevet blik uit en mengt met 250 dl fijn gehakte amandelen, die men te voren geschild heeft. De massa wordt in kleine stukjes gesneden en gedroogd.

Vijgenbonbons

Witte suiker 250
dl
Glucose 250
dl
Vijgen 250
dl
Fijn gemalen cocos 250
dl

De suiker wordt in zo weinig mogelijk water opgelost. Men voegt de glucose toe en brengt de massa aan de kook. Nu voegt men de fijn gemalen vijgen toe en kookt de massa tot een temperatuur van 115° C bereikt is. Dan voegt men het fijn geraspte cocos toe, giet op een ingevet blik, laat afkoelen en snijdt in vierkantjes.

vijgenbrood

Caramels

Witte suiker 500
dl
Glucose
dl
Room 250
dl
Gesmolten boter 250
dl
Paraffine 35
dl
Fijn gemalen noten naar wens.

De suiker wordt in zo weinig mogelijk water opgelost, de glucose toegevoegd en gekookt. Men voegt den room langzamerhand toe, tenslotte de boter, de paraffine en de noten. Voor witte caramels voegt men iets vanilline toe en voor donkere caremels chocolade.

Malrove-bonbons

Witte suiker 500
dl
Malrove-bladeren 6
dl
Zuur kalium-tartraat 2
dl
Water 200
dl
Anijsspiritus naar smaak.

Men kookt de bladeren met het water en laat heet trekken tot een vierde deel van het water verdampt is. Deze oplossing wordt dan gefiltreerd en hierin de suiker opgelost. De massa brengt men aan de kook, voegt de wijnsteen toe en kookt tot de massa goed hard wordt, tot ongeveer 130°-140° C. Hierna laat men iets afkoelen, voegt de anijsspiritus toe en giet op een goed ingevet blik of stenen tafel.

HEBBEN


Ander recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'
 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved