Inhoudsopgave
Brood bakken

Ciabatta uit de oven

Maak zelf de lekkerste ciabatta

Een lekker luchtige ciabatta is het resultaat als je het deeg in twee keer maakt met een lange rijstijd.
De olijfolie zorgt voor de typische Italiaanse smaak en geeft ook de heerlijke krokante korst die zo typerend is voor dit lekkere brood.
ciabatta
Wat heb je nodig
500 gr. harde tarwebloem
300 ml. lauw water
30 gr. verse gist (opgelost in het water) of gedroogde gist
15 gr. zout
1 el. olijfolie

Hoe maak je de perfecte ciabatta:

dag 1
Los de helft van de gist op in 200 ml lauwwarm water en laat eventjes rusten op een warme plek.

Zeef 200 gram tarwebloem in een mengkom en giet het water met de gist er bij. Roer alles goed door met een spatel totdat alles goed is gemengd.

Dek de kom af met plastic folie en zet hem 24 uur weg op een warme plek.

dag 2
Mix de rest van de bloem, het zout en de rest van de gist in een aparte kom door elkaar. Meng deze mix in stapjes door het al 24 uur gistende deegmengsel en voeg geleidelijk ook het resterende water en de olijfolie toe.

Dat mengen doe je het best met je handen. Je zult merken dat alles enorm aan je vingers plakt maar geleidelijk aan, zal het deeg soepeler worden en minder plakken, waarna je kunt beginnen met kneden.

Doe dit enigszins voorzichtig en waak ervoor dat je de lucht er niet uit kneed. Kneed het deeg tot een bal en laat het terug in de kom welke je met bloem hebt bestoven, afgedekt nog 2 uur rijzen.

Bestrooi je werkblad met wat bloem en druk de deegbal uit tot een vierkant lap en druk je vingers onder het deeg. Lift je vingers telkens even op en rek het deeg nog iets uit, zodat de lap nog iets groter wordt. (Je kan het deeg ook in twee stukken delen om er twee broden van te maken)

Eventueel bestrooi je het deeg met wat Italiaanse kruiden.

Maak een denkbeeldige lijn over de helft van het deeg en klap dan het deeg aan één zijde dubbel tot die denkbeeldige lijn. Klap de tegenovergestelde zijde hier overheen. Nog even aandrukken en vormen en dan leg je je deeg op je met bloem bestoven bakplaat.

Dek hem af met een theedoek en laat nog een uurtje doorrijzen.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 220°C. Bak de ciabatta in 25 á 30 min. goudbruin en laat afkoelen op een rooster. Je brood is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.

HEBBEN!

Ander recept bekijken?

Ga naar het overzicht!

'Enjoy Life'


 
Wij onthouden ons van iedere verantwoordelijkheid, met betrekking tot fouten in de informatie, eventuele schadelijkheid van vermelde
stoffen en eventuele schadelijke gevolgen van het werken met chemische stoffen of van het opvolgen van recepten op deze website.
Wees voorzichtig met chemische stoffen. Lees!
copyright © 2024 -
vindikhier.nl - all rights reserved